Çağrı merkezleri firmalar için çeşitli avantajlar sunan organizasyonlardır. Müşteriler ile birebir iletişime geçilmesi hem markanın prestijini artırır hem de marka kimliği ve müşteri sadakati oluşturulmasını sağlar. Bir çağrı merkezinden en verimli sonucun alınması ise çağrı merkezi danışmanları ile mümkündür. Çünkü çağrı merkezi danışmanı müşteriler ile direkt iletişime geçen kişidir.
Çağrı merkezi ilk olarak 1960'ların sonlarında istek ve şikayet iletme aracı olarak ortaya çıkmıştır. ABD'de ücretsiz hatlar birçok şirket tarafından devreye alınarak, bir hizmet statüsü olarak sunulmak istenmiştir.
Çağrı merkezi müşteriler ile temas etmek, talep ve beklentilerini anlamak, karşılamak ve müşteri memnuniyeti sağlamak için en ideal platformu sunmaktadır. Günümüzde kurumsal şirketlerin müşteri geri dönüşlerinin analiz edilmesi ve hizmetlerin iyileştirilmesi üzerinde kritik bir öneme sahiptir.
Çağrı merkezi danışmanı çalışabilecek çağrı merkezi türleri aşağıdaki gibidir:
Çağrı merkezi ve çağrı merkezi türleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için “Çağrı Merkezi Nedir? Çağrı Merkezinde Ne İş Yapılır?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Çağrı merkezi danışmanı, verilen hizmetler ya da satın alınması sağlanan ürünlerle ilgili sorun yaşayan, bu konu hakkında soruları olan müşterilere destek sunan kişilere verilen unvandır. Müşteri hizmetlerinin en kritik elemanı olarak bilinir.
Çağrı merkezi danışmanları müşterilerin sorularına yanıt vererek, onlarla iyi iletişim kuran kişilerdir. Görev ve işlem basamakları genel olarak aşağıdaki gibidir:
Çağrı merkezi danışmanı olmak için mutlaka bitirilmesi gereken bir ön lisans ya da lisans bölümü bulunmamaktadır. Lise programlarından ya da üniversitelerden mezun olmak yeterlidir. Ancak gerekli niteliklere sahip olunması gerekmektedir.
Çağrı merkezi danışmanı olmak için genellikle aşağıdaki kriterlere sahip olunması gerekmektedir: